Allmän kurs

Utbildning med dig i fokus

Varje människa är unik, har olika erfarenheter, behov och kunskaper.
På Valla folkhögskola utgår vi ifrån dig och dina förutsättningar när vi tillsammans utformar din studieplan.
Här får du verktyg och metoder som skiljer sig från det traditionella – här får du möjlighet att ta dig dit du vill.

Vad är allmän kurs?

Allmän kurs riktar sig till dig som söker en alternativ väg till högre studier och jobb. Här kan du läsa in hela din gymnasieutbildning eller komplettera med de ämnen du saknar från tidigare gymnasiestudier. Efter avslutad utbildning lämnar du Valla med behörighet att söka till studier vid universitet, högskola och yrkeshögskola.  

På Allmän kurs är studierna anpassade efter dig. Här studerar du i mindre grupper med andra kursdeltagare i en trygg och kreativ miljö. Våra lärare är engagerade och stöttar dig att hitta rätt metoder som passar just dina behov och mål. Hos oss får du hjälp och verktyg att ta dig an studietiden och se nya möjligheter i livet!  

Bra att veta om kursen:

Terminstider:
HT 2025-08-18 – 2025-12-19
VT 2026-01-05 – 2026-06-05

Ansökningsperiod:
Antagning sker löpande fram till kursstarten.

Studietakt:
Helfart, 1-3 år

Studiemedelsberättigad:
Ja

Ansök till allmän kurs:
Ansökan till 2025-2026 är öppen!

Kursstart vårterminen 2025 är full. Du kan göra intresseanmälan till lisa.nissen@valla.nu.

Ansökningsperioden för Allmän kurs är löpande fram till kursstart. Det finns inga formella antagningskrav, men för att tillgodogöra dig studierna bör du ha betyg i svenska, engelska och matematik från årskurs 9.  

Frågor?
Har du frågor kring Allmän kurs eller om din ansökan är du välkommen att kontakta kurssamordnare Lisa Nissen på lisa.nissen@valla.nu

Berättelser från deltagare

Varför valde du att börja på Allmän kurs?
Jag behövde plugga upp mina betyg från gymnasiet. Provade Komvux innan men det passande inte för mig. På Valla får man en klass, rutiner, fasta tider och lektioner. Jag är också väldigt social av mig och ville hellre ha ett sammanhang än att sitta framför en dator.

Det bästa med utbildningen…
Är att alla lärare på Valla är väldigt engagerade och duktiga i det de undervisar i. Det gör det roligare att lyssna och lära sig. Studiesättet på Valla, att vi jobbar tematiskt, är också helt tvärtemot gymnasiet och mycket lättare för mig att ta till mig. Man kan relatera till kunskapen och sätta den i perspektiv till sina andra erfarenheter.

Vad vill du göra när du är klar?
Jag vill plugga vidare på universitet. Jag vill bli mellanstadielärare för årskurs 4-6.

Vad vill du lyfta fram från utbildningen?
Gemenskapen. Valla är en plats man kan vara öppen på och alla får vara sig själva. Man pluggar, men det känns inte som det, det känns matnyttigt på något sätt. 

Varför valde du att börja på Allmän kurs?
Jag hoppade av gymnasiet för länge sen och har sedan dess jobbat med olika saker. Jag har försökt att plugga på Komvux flera gånger, men det studiesättet fungerar inte för mig. Jag fick höra om Allmän kurs på Valla och trodde inte att det var sant, det lät som en dröm för mig. 


Det bästa med utbildningen…

Är att undervisningen inte är linjär, utan man utbildar genom olika teman. Det känns mer levande och närmare verkligheten. Det är ofta grupparbeten som sedan presenteras för resten av klassen = du behöver inte plugga på allt, men du lär dig allt du behöver genom de andra grupperna. Perfekt för mig! 

Vad vill du göra när du är klar?
Jag vill plugga vidare på universitet när jag är klar på Allmän kurs, men jag vet inte riktigt vad än. Kanske samhälle och kulturanalys-programmet?

Vad vill du lyfta fram från utbildningen?
Det är mänskligt och personligt. Du har en nära relation med din klass och dina lärare. Jag lockas verkligen av helhetsbilden man får av den tematiska undervisningen. Man hittar samband mellan kunskap och egna erfarenheter, allt krokar i och säcken knyts ihop. Det är mer än bara kunskap.

Varför valde du att börja på Allmän kurs?
Jag hade bott i Sverige i 2 år när jag sökte till Valla. Jag ville ha ett sammanhang och ett sätt att lära mig språket. Jag är duktig på enskilt arbete, men sämre på grupparbeten. Därför visste jag att Valla skulle bli en större utmaning för mig, och jag skulle utvecklas mer. Jag ville förbättra min sociala kompetens, samtidigt som jag fick de behörigheter jag behöver.

Det bästa med utbildningen…
Är tryggheten från pedagogerna. Men också alla grupparbeten och samtal som har gett mig nya perspektiv vilket jag uppskattar så mycket. Man lär sig inte bara från utbildningen, utan även från sina klasskamrater.

Vad vill du göra när du är klar?
Jag vill plugga till byggingenjör. Behörigheten jag får från Valla kommer inte räcka, men det räcker till att söka till basårs-studier, så det blir det första jag gör när jag går ut i december. 

Vad vill du lyfta fram från utbildningen?
Lärarnas passion. Undervisningssystemet. Alla klasser blandas och du får ett stort kontaktnät. Det är på plats vilket gör att du alltid har nära till stöd.

Varför valde du att börja på Allmän kurs?
Jag har gått gymnasiet, men fick inte med mig alla grundläggande behörigheter. Jag har haft många ”tråkiga mellanjobb”, men sen hittade jag Valla och hamnade på Allmän kurs.

Det bästa med utbildningen…
Inriktningar anpassar sig efter vilka behörigheter som just du behöver. Jag går hälsa och natur där det är stort fokus på att skriva rapporter och bli bättre på svenska. 

Vad vill du göra när du är klar?
Min plan A är att plugga vidare inom dans. Det gäller verkligen att komma in på rätt utbildning och träffa rätt människor, men det hoppas jag på. Min plan B är att fortsätta på Valla och plugga till fritidsledare. 

Vad vill du lyfta fram från utbildningen?
Allmän kurs är raka motsatsen mot traditionella gymnasieskolor och Komvux, där det kan vara ett tufft studiesätt för många. Det är platt, oanpassat och känns som att det är färdiga mallar och manus som alla ska passa in i. På Valla är det levande undervisning.



Varför valde du att börja på Allmän kurs?
Jag hade hört om Valla från andra och även blivit rekommenderad allmän kurs från en arbetsterapeut. Jag har alltid haft ett stort datorintresse så därför blev jag intresserad av app-inriktningen. Nu går jag inriktning film och trivs jättebra.

Det bästa med utbildningen…
Tematiskt arbetssätt. Exempelvis när det var val förra året gjorde vi filmer om alla politiska partier, då tränar vi på samhällskunskap, svenska, och samtidigt film. Man gör lärandet till något roligt och mer intressant än att läsa i en bok. 

Vad vill du göra när du är klar?
Jag vet inte riktigt. Mitt mål med att plugga allmän kurs är att komma på vad jag vill göra, och kunna göra det då för att jag har alla mina behörigheter. Kanske plugga vidare? 

Vad vill du lyfta fram från utbildningen?
Valla känns färgglatt. Inte dystert och grått. Det är en meningsfull sysselsättning och ger dig samhörighet.

 

En kurs med 6 olika inriktningar

Det finns sex inriktningar på allmän kurs och du läser en inriktning per år. Vår studievägledare hjälper dig att lägga upp en individuell studieplan för vilken inriktning du bör börja med för att få de behörigheter du behöver.

I alla inriktningar (utom Människa & teknik), arbetar vi oftast i projektform, ibland individuellt och ibland i grupper. I varje projekt ingår ett större kreativt produktionsprojekt, där vi använder digitala eller andra verktyg. Varje projekt avslutas med diskussion och reflektion i syfte att bearbeta och skapa ny kunskap och utveckla personlig studieförmåga.

 

Beteende & kriminologi
Är du intresserad av människan och det mänskliga beteendet är det här inriktningen för dig!  Här får du tillsammans med andra diskutera och aktivt studera människan, utifrån flera olika perspektiv och platser. Genom att använda dina kunskaper om människan kombinerat med olika digitala verktyg tror vi att du kommer att lära dig för livet, redo att möta din framtid.

Studierna är utformade utifrån ett tvärvetenskapligt sätt att utforska mänskligt beteende med kriminologi som utgångspunkt. Våra perspektiv utgår från sociologi, biologi, psykologi och livsåskådning. I våra produktionsprojekt använder vi digitala verktyg. 

Film & världen
Är du intresserad av film och filmkultur? I denna inriktning jobbar vi praktiskt och tematiskt med filmen som utgångspunkt för lärande och använder filmen som ett komplement till traditionell kurslitteratur. Genom att se på film, analysera och diskutera skaffar vi en grund för kunskaper i de behörighetsgivande ämnena. Du kommer även att arbeta praktiskt med att skapa kortfilmer tillsammans med dina klasskamrater. 

Filosofi & samhälle
Vill du förstå dig själv och din samtid bättre? I denna inriktning lär vi oss om olika trosuppfattningar, historiska händelser, filosofi och skönlitteratur. Vi fördjupar oss i frågor om identitet, moral, ideologi och argumentation. Vi lär oss av varandra och av att dela erfarenheter i gemensamma projekt. Under året undersöker vi även olika muntliga och skriftliga uttrycksformer, såväl individuellt som i grupp.

Natur & Hälsa
I natur och hälsa arbetar vi med en naturpedagogisk metod och kombinerar teoretiska studier med praktiskt vetenskapligt arbete och friluftsliv. Vi utforskar bland annat frågor om ekologiska samband, livets uppkomst och utveckling och lär oss om människans ursprung, fysiologi och psykologi ur ett evolutionärt perspektiv. I kursen får du också möjlighet att utforska ekopsykologi både teoretiskt och praktiskt. Ekopsykologi har som mål att hjälpa oss – både som individer och samhälle – att återknyta banden till naturen och på så vis bidra till att skapa psykologiska förutsättningar till psykisk hälsa och en hållbar värld.

Litteratur & drama
Om du är intresserad av litteratur, dramatik och historia är det här en kurs för dig. Vi använder romaner, noveller, poesi och pjäser för att undersöka historiska och samtida skeenden; för att förstå vilka vi människor är, och vilka frågor som alltid har varit viktiga för oss. Under året kommer vi att studera litteratur och idéhistoria för att skaffa oss kunskap om världen, människan och de förändringsprocesser som format vår samtid. Vi kommer även att dramatisera pjäser och texter samt utforska olika kreativa presentationsformer. 

Människa & teknik (soft)
Inriktningen är anpassad för dig som är i behov av extra stöd och tydlig struktur, tex om du har en NPF-diagnos eller något som gör att du behöver en lugn studiemiljö. Du får studera utifrån dina förutsättningar, och tillsammans med pedagogerna hitta strategier och en studiestil som fungerar för dig. Målet är att ge dig en trygg mjukstart in i folkhögskolan. Du läser svenska, engelska, samhällskunskap, historia och matematik på gymnasienivå. Vi kommer att använda olika digitala redskap, som tex AI och 3D-printers som verktyg och inspiration i lärandet. Du behöver inga förkunskaper för det. Du får möjlighet att fördjupa dig inom något som du särskilt intresserar dig för och vill utforska mer. Det kan tex vara skrivande eller målande. På rasterna kan du vila och umgås efter dina egna behov och önskemål. Pedagogerna i klassen finns där för den som vill det. 

Länk till ytterligare information om Människa & teknik (soft) 

Grundläggande och särskilda behörigheter

Utöver den grundläggande behörighet till universitet, högskola och yrkeshögskola som du får genom Allmän kurs, krävs ibland särskilda behörigheter för vissa utbildningar. Hos oss kan du  läsa ett antal kurser som kan krävas för särskild behörighet, när du läser i någon av inriktningarna.  

Behörigheter du läser inom inriktningarna på Valla

  • Samhällskunskap 1a1
  • Naturkunskap 1a1
  • Historia 1a1
  • Religion 1
  • Matematik 1a
  • Svenska 1, 2, 3
  • Engelska 5, 6 

Särskilda behörigheter du kan läsa inom inriktningarna på Valla 

  • Naturkunskap 1a2
  • Naturkunskap 2
  • Samhällskunskap 1a2
  • Historia 1a2
  • Matematik 2, 3 och 4

Avgifter vid Valla folkhögskola

All undervisning på Valla folkhögskola är avgiftsfri. Däremot betalar du en allmän serviceavgift och en viss kostnad för mat och eventuell hyra för internatboende.  

Den allmänna serviceavgiften på 900 kr per termin inkluderar bland annat lån av bärbar dator (Chromebook), kurslitteratur, olycksfallsförsäkring och kopieringskostnader. Serviceavgiften betalas i september och januari. 
 
För 445 kr per vecka erbjuder vi kaffe/té från kl. 08.00, förmiddagsfika, tre lunchrätter att välja mellan varav en vegetarisk, salladsbuffé samt kaffe/té på maten. Det finns även möjlighet till specialkost vid eventuella allergier.  

I övrigt betalar du för de utgifter som uppkommer under utbildningen. Kostnader för bland annat studiebesök och utflykter med 1000–1500 kr per läsår tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.