Kursen ettårig och vänder sig i första hand till studerande som har en
neuropsykiatrisk funktionsvariation och som vill stärka sig inför framtiden. Vår kurs ger inga gymnasiebehörigheter. Den ger istället våra studerande chansen att mogna och stärka sig inför arbetsliv och kommande utmaningar i vuxenlivet. Kursen kan därför vara en trygg brygga mellan ungdoms- och vuxenliv.
S = Stimulans
T = Trivsel
U = Utveckling
D = Dramatisering
S = Studieresa
Bokstäverna i namnet beskriver vad vi tycker är viktigt på kursen. Att uppleva stimulans och trivsel samtidigt som man får möjligheten att fortsätta utvecklas, fast man blivit vuxen, är grundläggande för oss.
Syftet med studierna är att ge dig:
• God självkännedom, god självkänsla och gott självförtroende.
• Mer fördjupning kring samhället, naturen och miljön.
• Nya upptäckter i skapande verksamheter som musik, bild och drama.
Vår undervisning bygger framför allt på samtal och utgår ofta från erfarenheter. Mycket tid läggs på socialt samspel, livskunskap och förståelse för det.
Våra studerande har olika skolbakgrund men gemensamt är viljan att arbeta med sin personliga utveckling och självständighet. På STUDS arbetar vi med en samtalsmetod som utgår från modellen SMARTA mål. Dessa samtal är kursens röda tråd och en avgörande del i hur vi arbetar med individens personliga utveckling. De SMARTA målen är personliga och självvalda i samtal med kursens mentor, och följs upp och utvärderas regelbundet. På så sätt dokumenteras den ”osynliga” utvecklingen för att synliggöra framsteg och främja bättre självinsikt. Detta är inte alltid ett lätt jobb, men vi gör det tillsammans i den studerandes takt.
Varje läsår består av i huvudsak två projekt. Under höstterminen arbetar vi mot en dramaproduktion som spelas upp på skolans julfest, och under vårterminen riktas arbetet mot en studieresa som vi gemensamt driver från idé till efterarbete.
Tillsammans på Valla folkhögskola har vi god gemenskap och trevlig miljö och god mat. Flera gånger per år genomförs temadagar och andra trevliga arrangemang för alla på Valla att ta del av och vi fikar och äter lunch varje dag tillsammans.
Kursen innefattar ej internatboende.
Terminstider:
HT: 2024-08-26 – 2024-12-20
VT: 2025-01-06 – 2025-06-06
Ansökningsperiod HT24:
Ansökan är stängd. Ansökan till läsåret 2025/2026 öppnar i november 2024.
Sista ansökningsdag till STUDS är senast 15 april och ansökan görs på särskilt underlag från vår hemsida. Vi genomför alltid intervjuer inför antagning och du blir kontaktad för intervjutid. Intervjun är en viktig förutsättning för att ha chansen att bli antagen. Ansökan till läsåret 2025/2025 är nu stängd.
VÄLKOMMEN med frågor om utbildningen!
Vår besöksdag är ett tillfälle då intresserade välkomnas att vara med under en del av skoldagen. Preliminär tid för besöksdag inför läsåret 2025/2026 är måndag v 7 kl 10.00-11.30. Då berättar vi mer om vår verksamhet, kursens innehåll och det finns chans att träffa studerande och personal samt ställa frågor. Anmälan via formuläret nedan görs senast en vecka före träffen. Anmälan öppnar i samband med att ansökan till kurserna öppnar.
Har du en grupp som vill besöka oss rekommenderar vi att ni kontaktar oss direkt så kan vi boka en tid.
Kontakt:
Anna-Karin, kursansvarig
0764 – 700 408
anna-karin.arwidsson@valla.nu
Anita, mentor
0764 – 700 412
anita.anic@valla.nu
All undervisning är avgiftsfri. Däremot betalar du en allmän serviceavgift och har kostnad för mat och fika. Den allmänna serviceavgiften på 900 kr per termin inkluderar olycksfallsförsäkring, kopieringskostnader samt användandet av en padda. För 445 kr/vecka får man kaffe/te från 8.00, förmiddagsfika och lunch. Det finns alltid tre lunchrätter att välja mellan varav en är vegetarisk, salladsbuffé, specialkost vid till exempel allergier samt kaffe/te på maten. Måltidsavgiften betalas i slutet av varje månad. Samtliga inbetalningar ska göras till vårt bankgiro. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.
Obligatorisk studieresa ingår i kursen, och till den sparas 800 kr per månad i 7 månader. Klassen kan också ta beslut om andra initiativ, som studiebesök och liknande. Då beslutar gruppen gemensamt hur mycket kostnaden får bli vid varje fältstudiebesök.
Observera att priserna kan komma att justeras vid behov.