Allmän kurs – Filosofi & samhälle

Vill du öka din förståelse för hur samhällen organiseras och förändras? Gillar du att arbeta i projekt tillsammans med andra? 

Innehåll

Vill du förbättra dina möjligheter att delta i samhällsdebatten och utveckla dina förutsättningar att påverka? Då kan inriktning filosofi och samhälle vara rätt val för dig.

Bra att veta om kursen:

Ansökningsperiod:
Löpande fram till kursstart

Studietakt:
Helfart

Studiemedelsberättigad:
Ja

Kostnad:
Utbildningen är kostnadsfri. Vissa tillägg förekommer.

Behörigheter

Möjliga behörigheter i inriktningen är: 
Svenska 1
Svenska 2
Engelska 5
Engelska 6
Samhällskunksap 1b
Historia 1b
Religion 1

På tillvalstid väljer du själv om du vill läsa:
Svenska 3, matematik 1-5 eller studiestrategier/stöd.

Ditt upplägg

Du har stora möjligheter att själv forma hur dina studier ska se ut. För att uppnå behörighet för vidare studier på universitet eller högskola behöver du läsa på folkhögskola från ett till tre år beroende på tidigare studier och vilka kurser du väljer. Du väljer och läser en av våra inriktningar per år – på så sätt får du med dig behörigheterna och en stor kunskapsbredd.

En gång i veckan deltar du i en aktivitetsgrupp som du får välja efter intresse. Folkbildningens kunskapssyn är vägledande för vårt sätt att arbeta. Vi studerar i små grupper i en lugn och trivsam miljö. Vi försöker också anpassa studierna till var och ens förutsättningar, stärka din självtillit och stödja dig om du upplever problem i studiesituationen. En individuell studieplan upprättas för varje studerande i samarbeta med skolans studievägledare. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta studierektor/syv Lottie Brissle.

Hur söker jag?

Du ansöker till utbildningen via webben.
Ansökan för VT 2023 är öppen.
Ansökan för HT 2023 är öppen.

Har du frågor?

Kontakt:
Studierektor, Lottie Brissle lb@valla.nu

Kurskostnader

All undervisning är avgiftsfri. Däremot betalar du en allmän serviceavgift och har kostnad för mat och eventuell hyra.
Den allmänna serviceavgiften på 900 kr per termin inkluderar bland annat lån av bärbar dator (Chromebook), kurslitteratur, olycksfallsförsäkring och kopieringskostnader. Serviceavgiften betalas i september och januari.

För 400 kr/vecka får man kaffe/té från 8.00, förmiddagsfika, det finns alltid tre lunchrätter att välja mellan varav en är vegetarisk, salladsbuffé, specialkost vid till exempel allergier samt kaffe/té på maten. Det betalas i slutet av varje månad.
Hyra för internatboende betalas månadsvis i förskott.

I övrigt betalar du för de utgifter som uppkommer under utbildningen. Beroende på vilken inriktning du väljer så tillkommer kostnader för bland annat studiebesök och utflykter med 1000-1500 kronor per läsår. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar.

Samtliga inbetalningar ska göras till vårt bankgiro. Kostnaderna kan komma att justeras.