En månads studier om marina livsmiljöer avslutades med fyra dagar på Västkusten. Här har deltagarna som studerar Natur och hälsa på Allmän kurs fått lära sig mer om havets ekosystem och dess arter – samtidigt som de tagit del av det klassiska västkustlivet.
– En dag åkte vi båt över till Lysekil där vi solade, badade och fiskade. Och på eftermiddagen grillade vi nyfångad fisk på klipporna, berättar Dunia Samier, en av deltagarna på Natur och hälsa.
Under våren har alla deltagare utforskat varsin art som lever i havet på Västkusten. Kunskap om alltifrån tumlare, knubbsälar till sjöstjärnor, havskräftor och olika fiskar har redovisats och delats sinsemellan. Resan till Västkusten ger klassen möjlighet att studera havsmiljön på riktigt. Bland annat genom att besöka det marina laboratoriet Klubbans Station, där mycket av forskningen inom marinbiologi sker.
– Här byggde vi bland annat egna akvarium, vars innehåll representerade havets ekosystem – fast i miniatyr. På så vis kunde vi få en överblick över hur allt är sammankopplat och lever i symbios, men också hur det påverkas av olika miljöproblem, säger Dunia Samier.
Materialet samlade de in själva genom att, utrustade med vadardräkt, stövlar och håv, bottenskrapa längs olika djup på havsbotten.
Dunia Samier, som studerat knubbsälars egenskaper och anatomi, var extra glad över att hon fick chansen att se dem i sin naturliga miljö.
– Vi såg 3–4 stycken ligga och sola tillsammans på klipporna. Det var verkligen häftigt att kunna omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Jag vet till exempel att de gärna vilar i grupp och gärna nu, när många av honorna är gravida, förklarar hon.
För Rahel Yalew, som också var med på resan, var det första gången på Västkusten. Hon beskriver hur hon tidigare varit lite rädd för havet, särskilt när man inte ser vad som gömmer sig under ytan.
– Till slut vågade jag till och med att gräva med händerna. Det var utmanande, men nu har jag till viss del övervunnit min rädsla, så det känns stort och bra, säger Rahel Yalew.
Att resan varit lyckad råder ingen tvekan om. Både Dunia och Rahel ser båda positivt på blandningen mellan teoretiska och mer praktiska inslag. Men framför allt är det gemenskapen som står i centrum.
– Den här resan, och även andra studieresor vi gjort tillsammans, skapar en väldigt fin sammanhållning som märks i hur vi kommunicerar och diskuterar med varandra, säger Rahel Yalew.
Är du nyfiken på Allmän kurs på Valla folkhögskola? Här kan du läsa mer.