Allmän kurs utforskar människans utveckling – genom utställning om evolutionen

Publicerat

Hur har människan förändrats och utvecklats under sin tid på jorden? Det har Lo Landström och Maja Holm, som båda läser sista året på Allmän kurs, undersökt. Tillsammans med klasskompisarna på inriktningen Natur och hälsa har de precis avslutat sin utställning Homo sapiens som art – en djupdykning i evolutionen.  

– Vi har fokuserat mycket på människosläktet och hur vår evolution har sett ut, men också grottat ned oss i den fysiologiska delen. Alltså hur människans kropp, hjärna och psykiska mående fungerar, säger Maja Holm.

Med alltifrån affischer, visuella tidslinjer, texter till föremål och filmer har deltagarna gestaltat människans resa från begynnelsen till idag. Även mer interaktiva verk, som bjudit in besökaren att vara en del av utställningen, har fått ta plats, förklarar Lo Landström.

– Ett experiment vi gjorde var ett typ av minnestest. Här skulle besökarna komma ihåg så många siffror som möjligt i följd, vilket sedan jämfördes med hur schimpanser presterat i liknande tester. Schimpanser har nämligen visat sig ha ett otroligt minne, som ofta slår människans.

Utställningen, som visats upp för andra deltagare och pedagoger på Valla, är kursens slutprojekt. Under terminen har deltagarna läst in sig på olika områden som rör människans utveckling, vilket sedan presenterats och diskuterats i klassen. Just blandningen av teoretiska moment med mer praktiska och kreativa menar de båda är ett vinnande koncept.

– När man ska tänka kreativt och ta ut det visuellt, behöver man också lära sig att identifiera det viktigaste och strukturera på ett intressant och pedagogiskt sätt. Det gör att man också tar till sig informationen och reflekterar över det man lär sig på ett helt annat sätt, säger Lo Landström.

Både Lo och Maja har läst flera inriktningar inom Allmän kurs. Natur och hälsa blir deras sista, en inriktning som båda menar har förvånat – i positiv bemärkelse.

– Från började trodde jag att det var ett rätt fyrkantigt ämne, men jag hade helt fel. Förutom att det varit väldigt intressant att djupdyka i hur det egna psyket fungerar, har det också funnits utrymme för mer filosofiska och existentiella frågor, säger Lo Landström.

Även Maja är inne på ett liknande spår. Hon menar att det är befriande att känna att man är del av ett sammanhang som sträcker sig långt tillbaka.

– Det är tufft som det är att vara ung och försöka hitta sin plats och identitet. Då hjälper det att få en förståelse för att man är del av något större. Om jag förstår hur min hjärna och kropp är formad och varför, är jag kanske heller inte lika hård mot mig själv, avslutar hon.

Är du nyfiken på Allmän kurs på Valla folkhögskola? Här kan du läsa mer.

Fler
Artiklar